22 de abril de 2011

Les Unité d'habitation de le Corbusier

A més de Le Unite de Firminy -Vert, le Corbusier va realitzar 4 projectes més sobre unitats d'habitació ( a Marsella en 1952, a Rezé- les - Nantes en 1955, a Berlín en 1957, a Briey-en-Fôret en 1961). La primera d'aquestes es potser la més important de les 5 ja que en va ser la primera i més completa de totes. Va ser la primera obra de le Corbusier que es va realitzar amb les mesures de le Modulor de forma extensiva. 












Les Unités van ser la resposta que va proposar l'arquitecte en la recerca de la construcció d'habitatges de forma massiva després de la guerra. Le Corbusier recull en aquesta construcció molts aspectes esmentats en "La Carta d'Atenes" on escriu tot el necessari per harmonitzar el que és individual d'allò col·lectiu. Alguns d'aquests són la alliberació de terra en construccions altes a favor de les zones verdes (erigeix l'edifici sobre pilotis que permeten elevar un pis el cos de l'edifici deixar un espai de respiració en els baixos), i la proximitat entre la vivenda i el lloc de treball (activitats majoritàriament comercials). 










Les diferents Unités eren només el preludi de diversos edificis que originarien un conjunt rodejat d'espais verds d'expansió col·lectiva. Per la construcció d'aquests edificis es va utilitzar formigó, en comptes d'acer com estava previst, donades les condicions de penúria després de la guerra. 


La gran diversitat d'apartaments va garantir la personalització de cadascun segons les necessitats específiques de cada usuari: apartaments individuals per a estudiants, habitacions d'hotel, i vivendes per a families de fins a 10 persones. L'interior de les vivendes es projecta amb la sala d'estar a doble- alçada i els grans finestrals. Les cèl·lules habitacionals de doble alçada es juxtaposen unes a les altres i l'accés a aquestes es realitza mitjançant carrers interiors a cada 3 plantes. 


Com hem esmentat abans, hi ha una part de l'edifici on s'hi desenvolupen activitats comercials. A mitja alçada de l'edifici es troba un carrer comercial replet de serveis comuns; peixateries, xarcuteries, carnisseries, ultramarins, vins, plats combinats, un servei de repartiment a domicili, un restaurant, sala de té, etc. que faciliten les compres quotidianes dels habitants de l'edifici.


Per acabar, el terrat ofereix un servei de guarderia, amb equipaments a l'aire lliure que permeten l'exaltació d'una vida sana a cel obert, en contacte amb la natura.  






No hay comentarios:

Publicar un comentario